Přednáškový sál na Fóru ekologikum.

Všechno, co bylo na Fóru ekologikum

Přednáškový sál na Fóru ekologikum.
Přednáškový sál na Fóru ekologikum.

Pod střechou velkého vojenského stanu sedí asi padesátka posluchačů na balících slámy a poslouchají přednášku.  Podmínky pro všechny zúčastněné jsou velmi neformální, všude uvolněný, skoro studentský šmrnc.

Je slunečná sobota, jsme na Fóru ekologikum v Malé Austrálii. Je to u řeky Svratky v Brně a souběžně zde frčí  Chill-out festival, příjemná muzika doprovází z dálky všechny přednášky, workshopy, a diskuze. Strava ovocná, zeleninová, syrová i vařená, vegetariánská.

Na Fóru ekologikum chceme v Brně zavést tradici podobných akcí, jako běží na TEDu na You-Tube:  zajímaví lidé, neziskovky i podnikatelé nás seznámí se svými myšlenkami, které mohou ve společnosti něco změnit,“ říká organizátorka akce Mirka Fojtů. Se svou prací může být spokojena, vybrala do programu zajímavé osobnosti, každá z nich zaujal něčím novým.  (red. pozn. - TED - jde o přednášky a prezentace myšlenek, které mohou změnit svět,  probíhají na You-Tube, článek o neziskové organizaci TED bude následovat)

V hlavní stan Fóra ekologikum

Každý  host  dostal 20 minut na to, aby zaujal obecenstvo zajímavou myšlenkou.  Posluchači posedávají i polehávají na slaměných otepích, je jich neustále mezi dvaceti až padesáti, odcházejí a přicházejí v závislosti na tématu.  Všichni zúčastnění mají společný rys: k práci přistupují tvořivě a zároveň přátelsky k životu, životnímu prostředí a k člověčenství. Jsou schopni nadchnout nejen sebe, ale i ostatní, zapomínají na konkurenci a chtějí spolupracovat.  O nejzajímavějších tématech či osobnostech se dočtete během dalších dnů.  Zatím do hlavního stanu alespoň nahlédněme.

Jídlo z blízka

Ekopublicistický matador Tom Václavík snadno přesvědčil přítomné, že jíst jídlo od místních producentů je levnější, zdravější, chutnější a etičtější, než jej dovážet z Afriky. Pokud se k tomu rozhodnete, nakupujte raději na rynku, než v supermarketu, na oběd zajdete raději do vyhlášené  restaurace, která vaří z místních produktů, než do mekáče. Když si totiž hospodský na Vysočině plácne s místním sedlákem, máte jídlo s příběhem.

Syrová veganská na Fóru ekologikum

Syrovou veganskou stravu  chválila Vlasta Hlinková. Jídlo prý nemáme ničit vařením, vysoké teploty zruší vše, co nám potravina měla předat. Vlasta si myslí, že společnost jídlu věnuje přehnanou pozornost, neustále se o jídle mluví, myslíme na něj, máme jej jako společenský obřad a dokonce i jako drogu, na níž jsme závislí.

Co-zahrady: mrkev na betóně

Projektem komunitních zahrad zaujala na Fóru ekologikum Kristýna Hrubanová. Mezi pavlačáky na Starém Brně se spojilo asi 20 lidí a založili  společnou zahradu tam, kde je existence zahrady vyloučená.  "Jde to klidně na betonovém dvoře, hlavně, že je zde voda," usmívá se Kristýna.  "Zahradníci si přivezli si hlínu a starají se společně o zeleninu v pytlích nebo v kontejnerech."  Asi je to i hezké.

Sdílení auta

Michal Šimoník navnadil především ženy: hned několik se jich shodlo na tom, že jedno auto by mohly sdílet klidně dvě až tři řidičky. Ještě lepší je přihlásit se do autodružstva. Tam najdete hodně aut, hodně řidiček, a taky pár řidičů... Můžeme jezdit, půjčovat si auťáky a nemusíme se starat o poplatky, pojistky, opravy. (Mezi námi, to je opravdu vopruz, jedno auto vydá starostí, jak o jedno živé děcko).

Konopná Budařová

Perličkou na Fóru ekologikum byla konopná doktorka Jana Budařová, mladší sestra známého herce. Lékařka s přehledem popsala českou konopnou scénu, druhy konopí, jejich léčivé účinky a rauš. Popsala, jak sama na sobě vyzkoušela konopnou mast na těžkou spáleninu a jak to velmi pomohlo. Protože český zdravotní systém spíše kritizuje, vystoupila z Lékařské komory a založila konopnou poradnu. Střety s policií zatím nezažívá.

Fotoreportáž na Fóru ekologikum vytvořila Naďa Suchá, report z jednotlivých výstupů bude následovat v dalších dnech.

 

Pavla Hobstová, foto Naďa Suchá