Májová sklizeň bude

KVĚTEN: májová sklizeň, májová hostina

Májová sklizeň bude
Májová. 

Končí doba májová. Sklízíme první třešně a modré bobulky zimolezu kamčatského. Ze zářivých květů pampelišky připravujeme med. Do poloviny května sbíráme kopřivy, pak už jen jejich obrážející boční výhonky. (májová kopřivová polévka)

Později můžeme na špenát i do salátu  využít lebedu zahradní. Než nám naroste májová karotka, petržel a pastinák, můžeme je v polévce nahradit kořeny lopuchu. O listové zeleniny teď není nouze a začínáme využívat v kuchyni i aromatické rostliny, jako je kerblík, meduňka, máta, kopr, estragon, libeček, tymián a šalvěj. Májová delikatesa je chřest, sklízíme jednotlivé „fazochy, hned jak se jejich vrcholek objeví nad zemí. Zelený chřest je velmi zdravý, pokud však chceme i vybělený, zakryjeme polovinu země tmavou fólií a její okraj zatížíme třeba prkýnkem. Na způsob chřestu si můžeme připravit i mladé konečky výhonků chmele. Májová hostina.

Helena Vlašínová, foto Pavla Hobstová